Wist u dat….

Sport en beweging

Door extra beweging verbrand je meer calorieën en val je gemakkelijker af! Als je daarnaast ook let op wat je aan calorieën binnenkrijgt via je voeding, val je gemakkelijker af, want dan versterken de acties elkaar. Bovendien houden sport en bewegen je...

Lees meer

Gezond afvallen

Er zijn veel diëten die je kunt volgen om gewicht te verliezen. Maar ze zijn lang niet allemaal gezond en over langere tijd effectief. Kies liever een verantwoord eetpatroon, waarbij je geleidelijk afvalt en toch alle voedingsstoffen binnen krijgt.Gezonde...

Lees meer

Diëten

Er zijn momenteel veel dieethypes; steeds wordt er weer een andere methode bedacht om snel af te vallen. De meest bekende diëten in relatie tot koolhydraten en brood worden hieronder toegelicht.AtkinsHet Atkins-dieet is het bekendste voorbeeld van een...

Lees meer

Brood is de basis

Brood behoort tot de basisvoedingsmiddelen. Het Voedingscentrum heeft voor het samenstellen van een gezonde voeding de Schijf van Vijf ontwikkeld. Het dient als hulpmiddel dat ons in staat stelt in één oogopslag te kunnen zien wat we het best kunnen...

Lees meer

Wat te doen met oud brood

Oud brood kan op vele manieren worden hergebruikt. Onderstaand geven we zeven heerlijke voorbeelden:1. Tosti De tosti… wie kent hem niet? Een lekkere en super snelle manier om je oude brood te recyclen!  Probeer deze verrassende tosti met zalm en ricotta...

Lees meer

Wat zijn gluten eigenlijk?

Gluten is een eiwit dat in verschillende granen voorkomt, zoals tarwe, rogge, gerst, spelt, en khorasantarwe (kamut). Meel, bloem, maar ook moutmeel van deze granen, bevatten gluten.Gluten is onoplosbaar in water en dient, opgeslagen in de graankorrel, als...

Lees meer

Feestelijk brood

Op hoogtijdagen in de Westerse wereld worden we er steevast aan herinnerd dat onze cultuur een broodcultuur is. Gelovigen bidden dat het opperwezen hun het dagelijks brood gunt. En iedereen werkt 'voor zijn brood'. Dat is immers het spraakgebruik. Hooguit wordt erbij...

Lees meer

Hoeveel invloed heeft brood op het milieu?

Per persoon eten we in Nederland zo’n 40 – 50 kg brood per jaar. Gemiddeld vier sneden brood per dag (126 gram volgens de Voedselconsumptiepeiling 2012-2016) Volgens de voedingsaanbevelingen zouden we zelfs nog meer brood mogen eten. Maar in hoeverre is het telen van...

Lees meer

Hoe is brood ontstaan?

Hoe oud de voorloper is van het gerezen brood, is niet precies bekend. De préhistorische mens kauwde op zaden en granen. Later ontdekte men dat je in plaats van tussen je kiezen de granen ook kon malen tussen stenen. Met water werd er een papje van gemaakt. Dit papje...

Lees meer

Hoeveel brood wordt er in Nederland gegeten?

Het broodverbruik per persoon per jaar ligt in Nederland op dit moment op 49 kilogram*. Dit omvat al het brood dat zowel thuis als buitenshuis gegeten wordt. Omgerekend is dat zo’n 133 gram brood per dag. Eén sneetje brood is 35 gram, dus gemiddeld eten we per dag...

Lees meer

Het kaf van graan meestal oneetbaar is?

Om de hele graankorrel heen zit een omhulsel, dat bestaat uit de verwelkte blaadjes van de graanbloemen. Dit is het kaf. Bij de meerderheid van de granen is het kaf oneetbaar. Het kaf wordt van het koren gescheiden door de graankorrels krachtig over elkaar te wrijven....

Lees meer

Pistache-ijs niet knalgroen hoort te zijn?

Het heeft eerder een lichtgroene of bruinige kleur. Dit komt doordat een goede ijsbereider de pistachenoten voor zijn ijs vooraf eerst licht roostert (en geen aanvullende kleurstof gebruikt). Pistache-ijs is rijk aan magnesium, ijzer, zink en calcium. Eén bolletje...

Lees meer

Er dikwijls sinaasappelschilletjes in een stol gaan?

De (banket)bakker werkt graag met citrusfruit. Zeker in de zomer geven de soms wat zure vruchten een frisse smaak aan taarten en gebakjes. Soms wordt het fruit vrij onopvallend verwerkt. In een paas- of kerstbrood bijvoorbeeld worden regelmatig sinaasappelschilletjes...

Lees meer

Eidooier de smaak van citroen zachter maakt?

De smaak van een citroen is van origine vrij bitter. Daarom gebruikt de banketbakker in gebak met citroen regelmatig eidooier om de smaak wat zachter te maken en toch niet al teveel suiker te hoeven toevoegen. Het is nog een hele kunst om met citroenen te werken. Het...

Lees meer

Het woord ‘picknick’ uit de Franse taal stamt?

Het is afkomstig van het Franse ‘pique nique’ en wordt al sinds de zeventiende eeuw gebruikt. Pique betekent 'iets uitkiezen', terwijl nique een 'kleinigheid' betekent. Het woord ‘picknick’ verwijst dus naar de verschillende soorten voedsel die op een kleed zijn...

Lees meer

De sandwich naar een graaf is vernoemd?

De sandwich is genoemd naar John Montagu (1718- 1792), de vierde graaf van Sandwich, die een hartstochtelijke kaartspeler was. Hij ging zo op in zijn kaartspel, dat hij zich geen tijd gunde om te eten. Omdat zijn kok was begaan met zijn gezondheid, bedacht hij de...

Lees meer

Een sandwich geen korstjes mag hebben?

De vorm is minder van belang: je kunt rechthoekjes, vierkanten of driehoeken snijden en je mag er verschillende soorten brood voor gebruiken. Met lange prikkers kun je de sandwiches bij elkaar houden. Deze kun je tegelijkertijd ook gebruiken om de verschillende...

Lees meer

Je van oud brood croutons kunt maken?

Snijd het brood (zonder korsten) in stukjes en mix deze met wat olijfolie en eventueel een teentje fijngesneden knoflook. Bak de blokjes ongeveer twintig minuten op een bakplaat in de oven op circa 190 °C. In een afgesloten trommel kun je deze prima een paar dagen...

Lees meer

Goede voornemens

De pepernoten zijn weer vergeten, de chocoladeletters zijn op en ook de laatste oliebollen en appelflappen zijn verorberd. Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent voor de meeste consumenten dat de broekriem weer wordt aangetrokken. Na een maand vol overdadige...

Lees meer

Hartenhuis-taart van Hidde de Brabander

December is een tijd van feest, gezelligheid en natuurlijk zoete lekkernijen. Helaas is voor veel kinderen in Nederland deze periode extra moeilijk. Zij hebben thuis ernstige problemen of wonen helemaal niet meer thuis. Het Vergeten Kind vindt dat ieder kind een warme...

Lees meer

DESEMBROOD MET PADDENSTOELENSALADE

Ingrediënten: (voor 4 personen) 4 dikke plakken (zuur)desembrood 400 gram gemengde paddenstoelen 4 eetlepels olijfolie 2 theelepels balsamico azijn 1 rode ui, in ringen gesneden 50 gram bosbessen of blauwe bessen 1 zakje gemengde sla zout en peper naar smaak...

Lees meer

BROOD: BELANGRIJKE VOEDINGSSTOFFEN

Volkorenbrood zit barstensvol gezonde voedingsstoffen. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje. Koolhydraten (zetmeel). Geven energie. Wie gezond eet, haalt 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten. Eiwitten. Bouwstof voor lichaamscellen. Huid, spieren,...

Lees meer

HOE BELANGRIJK ZIJN VEZELS?

Wat zijn voedingsvezels? Een volkoren boterham of een ­plakje roggebrood zitten boordevol voedingsvezels. Maar wat zijn dit nou eigenlijk precies? Voedings­vezels zijn koolhydraten die niet in onze dunne darm worden ­verteerd. We onderscheiden twee verschillende...

Lees meer

Koektrommels en broodzakken

Koektrommels en broodzakken Zo’n krakend vers broodje van de bakker of die overheerlijke slagroomsoes van je favoriete patissier eet je natuurlijk het liefste direct op. Soms moet je echter even wachten. Totdat het bezoek is gearriveerd of het eindelijk lunchtijd is....

Lees meer

Openingstijden:

Ambachtsheerelaan:

Maandag 8.00 – 17.30
Dinsdag 8.00 – 17.30
Woensdag 8.00 – 13.00
Donderdag 8.00 – 17.30
Vrijdag 8.00 – 17.30
Zaterdag 7.30 – 15.30
Zondag gesloten

Openingstijden:

Kalverstraat:

Maandag 8.00 – 17.30
Dinsdag 8.00 – 17.30
Woensdag 8.00 – 17.30
Donderdag 8.00 – 17.30
Vrijdag 8.00 – 17.30
Zaterdag 7.30 – 15.30
Zondag gesloten

Adres

Ambachtsheerelaan 5
3481 GJ Harmelen
tel. 0348-441227

Kalverstraat 12b
3481 ES Harmelen
tel. 0348-441270

Email: info@griffioenbroodbanket.nl

Volg ons