Koektrommels en broodzakken

Bewaarzak brood

Zo’n krakend vers broodje van de bakker of die overheerlijke slagroomsoes van je favoriete patissier eet je natuurlijk het liefste direct op. Soms moet je echter even wachten. Totdat het bezoek is gearriveerd of het eindelijk lunchtijd is. Hoe bewaar je de lekkernijen van de ambachtelijke (banket)bakker het best?

Sommige mensen denken dat je brood het beste kunt bewaren in de koelkast. Niets is minder waar! Brood wordt in de koelkast juist veel sneller oud. Het zetmeel in brood, dat tijdens het bakproces water vasthoudt, krijgt bij een temperatuur tussen de -5°C en 5°C de neiging om dat water los te laten. Hierdoor droogt brood uit en smaakt het ook droog. Brood kan het beste worden bewaard op kamertemperatuur in een afgesloten, schone broodtrommel en in een plastic zak. Zo blijft brood het langste zacht en mals.

Nederlands brood kan uitstekend in de vriezer worden bewaard, mits de verpakking intact is en de broden niet te dicht tegen elkaar aan worden gelegd. Brood en andere producten in de vriezer zoals vlees of vis moeten goed van elkaar worden gescheiden, zodat geuren en smaken niet op elkaar kunnen inwerken. Ook koekjes kun je in een diepvrieszakje of in een afsluitende plastic doos prima invriezen. Ze zijn in de vriezer twee tot vier maanden houdbaar.

Koekje bij de thee
Niets zo gezellig en oer-Hollands als een koektrommel naast een pot met thee. Roomboterkoekjes blijven het lekkerst in een afgesloten trommel. Gemberkoekjes en speculaas mogen nooit bij andere koekjes in de trommel, omdat zij hun smaak en geur kunnen overdragen. TIP: Zijn je koekjes van amandelspijs een beetje uitgedroogd? Stop een bruine boterham in de trommel. De volgende dag smaken de koekjes weer heerlijk vers.

Gebak en taart in de doos
Gebakjes bewaar je het beste in de doos waarin je ze hebt gekocht of onder een taartstolp in de koelkast. Gebakjes met crème mogen niet te koud worden gegeten. Breng deze daarom een uurtje voordat je ze wilt serveren buiten de koelkast op kamertemperatuur. Slagroom- en vruchtengebakjes dien je wel direct uit de koelkast te presenteren. Voor gebak en taart is een bewaartemperatuur van 4 tot 5°C aan te bevelen. Mag jij deze keer de taart aansnijden? Gebruik een kartelmes, dat je iedere keer voor het snijden in warm water dompelt.

Plastic of papier?
De broodzak waarin het brood bij de bakker wordt verpakt, is een speciale paraffine-broodzak. Hierin kan brood blijven ademen en het wordt beschermd tegen uitdroging. Houd je van brood met een krokante korst of eet je vaak desembrood? Deze broodsoorten kun je het beste in een papieren zak bewaren.

Heerlijk hergebruiken
Oud brood weggooien is zonde! Heb je een restje (desem)brood over? Snijd het in stukjes en besprenkel het met olijfolie en wat lekkere kruiden. Leg de blokjes een aantal minuten onder de grill of in de koekenpan en je hebt heerlijke, huisgemaakte croutons. Je kunt het brood ook vermalen tot broodkruim. Vermengd met geraspte kaas en olijfolie geeft dit ovenschotels een lekker krokant korstje. Oude boterhammen kunnen prima dienst doen als basis van broodpudding. Op internet zijn diverse recepten te vinden. En van oud witbrood bak je natuurlijk wentelteefjes. Kluts een ei met 200 ml melk, twee eetlepels suiker en wat kaneel door elkaar. Drenk de boterhammen in dit mengsel, bak ze bruin in een koekenpan en serveer met boter en basterdsuiker. Wedden dat je de volgende keer expres een paar boterhammen oud laat worden?