De pepernoten zijn weer vergeten, de chocoladeletters zijn op en ook de laatste oliebollen en appelflappen zijn verorberd. Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent voor de meeste consumenten dat de broekriem weer wordt aangetrokken. Na een maand vol overdadige diners en traditionele lekkernijen ligt de focus nu veelal op gezond eten. Gelukkig kun je ook daarvoor uitstekend bij de ambachtelijke bakker terecht.

Brood = belangrijk
Brood levert immers diverse voedingsstoffen die wij nodig hebben om dagelijks goed te kunnen functioneren. Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en het voorziet voor een belangrijk deel in onze inname van jodium. Tenslotte biedt brood ons in ruime mate de broodnodige dagelijkse vitaminen en andere mineralen. Brood is een lekker en gemakkelijk voedingsmiddel en je kunt er veel mee variëren. Daardoor is het uiterst geschikt voor elk moment van de dag.

Volkoren helden
Ook het Voedingscentrum is fan van brood. In de Schijf van Vijf neemt brood nog altijd een belangrijke plaats in. Het Voedingscentrum noemt volkoren producten helden, die het risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker verkleinen. Graanproducten leveren energie en belangrijke voedingsstoffen en zijn daarom onmisbaar in een goede voeding. Deze maand introduceert het Voedingscentrum een campagne rondom de Eetwissel: iedere gezonde keuze die je maakt, is meegenomen. Kies bijvoorbeeld een volkoren boterham in plaats van een wit bolletje.